مهریه ؛ یکی از موارد مهمی است که در کشور ما در زمان ازدواج در این باره صحبت میشود. طرفین ازدواج قبل از این که به محضر بروند تا ازدواج خودشان را به ثبت برسانند در رابطه با میزان مهریه با هم توافق میکنند. زمانی که یکی از طرفین بخواهد از دیگری جدا شود نیز در مورد این مطلب صحبت میشود تا زوجه بتواند به حق و حقوق قانونی خود دست یابد. از طرف دیگر میتواند از این حقوق نیز گذشت کند و سپس درخواست طلاق از شوهر را به دادگاه ارائه دهد. در این فرآیند، مشاوره با وکیل خانواده میتواند برای حفظ حقوق زوجه یا زوج بسیار مؤثر باشد. وکیل با آگاهی از قوانین مربوط به مهریه و طلاق، میتواند به طرفین در رسیدگی به اختلافات، تنظیم دادخواستهای حقوقی و ارائه راهحلهای قانونی کمک کند.
مهریه و حقوق مالی
مهریه در واقع یکی از انواع حقوق مالی زن در ازدواج محسوب میشود. زمانی که عقد بین طرفین جاری میشود زن مالک مهریه است و هر زمان که بخواهد میتواند آن را از همسر خود مطالبه کند. مهریه میتواند توسط طرفین ازدواج بر اساس توانایی مالی مرد تعیین شود.
انواع مهریه
در بخشنامهای که جدیداً و در سالهای اخیر تنظیم شده است مهریه در کشور ما به دو نوع تقسیم بندی میشود که به شرح زیر هستند:
عند الاستطاعة
اگر مهریه زن عندالاستطاعه باشد زن نمیتواند هر زمان که بخواهد آن را از همسر خود مطالبه کند. هنگامی که مرد توانایی مالی برای پرداخت مهریه را نداشته باشد میتواند از ارائه آن به زن امتناع کند.
عندالمطالبه
در این نوع مهریه زن هر زمان که بخواهد چه مرد توان مالی داشته باشد و چه توان مالی نداشته باشد میتواند درخواست مهریه خود را به دادگاه ارائه دهد و مرد نیز موظف است که به هر نحوی که باشد مهریه همسر خود را به او بدهد.
حق حبس زن در برابر مطالبه مهریه
ماده 1085 قانون مدنی در کشور ما نشان دهنده این است تا زمانی که زن درخواست مهریه خود را دارد و آن را دریافت نکند میتواند از همسر خود تمکین نکند. زن بلافاصله بعد از جاری شدن عقد نکاح میتواند مهریه خود را درخواست کند. حق حبس برای زن در این شرایط در نظر گرفته شده است. به این معنی که تا زمانی که مهریه خود را دریافت نکند میتواند وظیفههای زناشویی خود را نیز انجام ندهد.
مطالبه مهریه
افرادی که قصد مطالبه مهریه خود را دارند میتوانند این کار را به دو صورت انجام دهند:
– درخواست مهریه از طریق اجرائیههای ثبت
– مطالبه مهریه از طریق دادگاه خانواده
برای این که زن بتواند مهریه خود را مطالبه کند قبل از هر چیز باید به دفتر ثبت مراجعه کند. اولین کاری که زن باید انجام دهد این است که اجرائیه را صادر کند. پس از انجام این کار مرد وظیفه دارد که طی مدت 10 روز مهریه همسر خود را پرداخت کند. اگر این کار را انجام ندهد اموال او توسط دادگاه و به طور کاملاً قانونی توقیف میشود. پس از این که پرونده اجرایی به ثبت رسید، استعلام اموال و توقیف انجام میشود.
رفع توقیف اموال
همانطور که متوجه شدید توقیف اموال مرد در صورتی انجام میشود که مهریه زن را در طول مدت 10 روز به او پرداخت نکند. اما اگر توقیف انجام شد مرد در صورتی که بخواهد به رفع توقیف اموال خود اقدام کند باید با زن در خصوص پرداخت مهریه به توافق برسد. سپس بر اساس این توافق نامه مهریه او را پرداخت کند و رضایت زن را به دست آورد، سپس به صورت رسمی و قانونی به رفع توقیف اموال خود بپردازد.
محاسبه میزان مهریه
امروزه بسیاری از مردم سکه را به عنوان مهریه تعیین میکنند. از این رو زمانی که زن و مرد قصد جدایی دارند سکه قیمت گذاری میشود و مهریه نیز به نرخ روز به زن پرداخت میشود. اما اگر ملک به عنوان مهریه در نظر گرفته شده باشد زن میتواند همان ملک را درخواست کند. در صورتی که قسمتی از ملک مهریه زن باشد زن میتواند ملک را به طور دقیق و به واسطه وکیل و از طریق دادگاه قیمت گذاری کرده و سهم خود را دریافت کند.
مهریه بعد از فوت شوهر
در صورتی که شوهر فوت شده باشد اگر بدهی داشته باشد باید ابتدا بدهیها به طلبکارها پرداخت شوند. مابقی اموال شوهر بین فرزندان تقسیم میشود و زن هم میتواند مهریه خود را وصول کند.
مهریه بعد از فوت زن
زمانی که زن فوت کند وراث او میتوانند مهریه را دریافت کنند. همسر موظف است که مهریه زن را بین فرزندان تقسیم کند.
آیا هدایای زوج به زوجه جزو مهریه محسوب میشود؟
باید بگوییم که هدیههایی که زوج به زوجه داده است به هیچ عنوان جزو مهریه زن محسوب نمیشود. طبق ماده 803 قانون مدنی تمام هدیههایی که زن از شوهر خود دریافت کرده است به طور قانونی متعلق به او است.
بخشیدن مهریه
زن میتواند مهریه خود را بنا بر هر دلیلی به همسر خود ببخشد. در اینصورت زمانی که قصد جدایی دارد نمیتواند مهریه خود را دریافت کند و با گذشت از مهریه باید از شهر جدا شود. بخشیدن مهریه باید به طور قانونی و در محضر انجام شود و رسماً به ثبت برسد. زن میتواند کل مهریه خود یا بخشی از آن را به مردم ببخشد.
بخشیدن مهریه در قبال حضانت فرزندان
در صورتی که زوج و زوجه دارای فرزند یا فرزندانی باشند و قصد جدایی داشته باشند زن میتواند در قبال دریافت حضانت فرزندان خود از همسر از مهریه خود به طور کامل یا بخشی از آن را گذشت کند. در اینصورت مرد میتواند حضانت را به او بدهد و از پرداخت مهریه نیز معاف شود. بسیاری از زنانی که دارای فرزند هستند میتوانند از این راهکار برای جدایی از همسر خود و از طرف دیگر برای دریافت حضانت فرزندان خود استفاده کنند. وکلا در نهایت امر این تدابیر را میاندیشند تا روند طلاق را به درستی به پایان برسانند.
نتیجه گیری
توجه داشته باشید که مهریه در دین اسلام یکی از اصول مهم ازدواج است و حق قانونی زن بر مرد است. از این رو در زمان ازدواج مرد باید بیندیشد و در صورتی که توانایی پرداخت مهریه را دارد آن را قبول کند. در غیر اینصورت باید هر زمان که زن اراده میکند مهریه او را بپردازد و از انجام این کار سر باز نزند. افرادی که با قوانین مربوط به مهریه و مطالبه کردن آن آشنایی دارند خیلی راحتتر میتوانند با این مسئله کنار بیایند و آن را برای خود حلاجی کنند. توصیه ما این است که در زمان تعیین مهریه توانایی مالی مرد به طور دقیق سنجیده شود. شما با انتخاب کارشناسان حقوقی از هلدینگ آفریقا میتوانید از خدمات مربوط به مهریه بهرهمند شوید. همچنین جهت اطمینان از انتخاب خود، میتوانید از مشاوره رایگان ما استفاده کنید.