طلاق چیست و انواع آن از منظر حقوقی کدامند؟

در معنی لغوی طلاق به معنی رها شدن است. هر زندگی مشترکی می تواند به دلایل مختلف از جمله ناسازگاری زن و شوهر به پایان برسد. این پایان در قانون مدنی و شرعی پیش بینی شده است. در اصطلاح حقوقی نیز طلاق به معنی انحلال عقد نکاح با رعایت تشریفات شرعی است. طلاق در ایران طبق قوانین فقه اسلامی صورت می پذیرد و رای آن در چهارچوب دادگاه خانواده صادر می گردد. عمل حقوقی یک جانبه ایقاع نام دارد و طلاق یک ایقاع تلقی می گردد. طبق قوانین، طلاق با اراده مرد انجام می شود. به تعبیر بیشتر، اگر زن دارای حق طلاق باشد، به وکالت از مرد طلاق را جاری می کند.

قبل از بررسی بیشتر موضوع طلاق از منظر حقوقی برای درک بهتر متن، لازم است به بعضی مفاهیم اشاره کنیم. یکی از این مفاهیم عده است. بر اساس مده 1150 قانون مدنی، عده عبارت است از “مدتی که تا انقضای آن، زنی که عقد نکاح او منحل شده است، نمی‌تواند شوهر دیگر اختیار کند”. عده انواعی دارد که بر اساس نوع آن، مدت زمان عده متفاوت در نظر گرفته شده است. عده مبنای شرعی دارد و در قانون نیز به آن اشاره شده است. برخی از انواع آن عبارتند از عده طلاق، عده وفات، عده فسخ نکاح و دیگر موارد. عده طلاق برای زن باردار تا زمان وضع حمل و تولد فرزند او در نظر گرفته شده است. همچنین این مدت زمان برای زن غیرباردار به میزان پاکی از سه خون حیض در نظر گرفته شده است. زمان عده برای زن بیوه چهار ماه و ده روز است. در زمان عده زن، ازدواج و نکاح باطل است.

 

 

بر طبق قانون فقهی طلاق دارای انواع و اقسامی است. در ادامه جزئیات این موارد را شرح می دهیم. اقسام طلاق بر اساس امکان رجوع دو دسته هستند:

 

 

همانطور که پیشتر اشاره کردیم طلاق حق مرد است. اما شرایطی نیز در قانون آمده که بر طبق آن ها زن می تواند درخواست کننده طلاق باشد یا زوجین با توافق یکدیگر به زندگی مشترک خود پایان دهند. بنابراین از دیگر انواع طلاق، می توانیم به طلاق بر اساس درخواست کننده اشاره کنیم که در ادامه شرح مفصلی از آن خواهیم گفت.

 

 

 

 

با اشاره به کلیات طلاق توافقی، جزئیات مراحل آن را در ادامه به صورت کامل بیان می کنیم. در این بخش گام به گام مراحل شرح داده می شود. از آنجا که طلاق یک فرایند ساده نیست، توصیه ما به افراد، کمک گرفتن از افراد با تجربه و متخصص در این زمینه است.

 

 

 

رجوع از طلاق به چه معناست؟

اگر مرد در عمل یا با گفتار تمایل خود به بازگشت به زندگی مشترک را در مدت زمان عده بیان کند، با توافق زوج و مشروط بر اینکه مرد قصد رجوع داشته باشد، زوجیت بدون نیاز به خواندن صیغه عقد و نکاح مجدد بین ایشان برقرار می شود. این نکته حائز اهمیت است که رجوع از طلاق تنها در شرایط طلاق رجعی میسر می باشد. مهم ترین اثر رجوع از طلاق، ادامه زوجیت و حلال بودن زندگی زناشویی زوجین است. همچنین تمامی حقوق و تکالیف بین ایشان مجددا برقرار می شود.

 

 

5/5 - (1 امتیاز)