زمانی که زن و مرد در معرض جدایی و طلاق قرار می‌گیرند لازم است که به موارد مختلفی از قبیل حضانت فرزندان توجه کنند. این موضوع می‌تواند یکی از موارد بسیار مهم در بین زوجین به‌شما رود. آن‌ها می‌تواند با توافق با یکدیگر حضانت فرزندان را بگیرند و براساس قوانین اساسی موجود در کشورمان به سلب حضانت فرزندان از یکدیگر نیز اقدام کنند. لازم است بگوییم که وکلا خبره خانواده می‌توانند این قوانین مدنی را با مفاد دقیق برای موکلین خود به درستی و به طور اصولی شرح دهند.

منظور از حضانت چیست

به طور کلی حضانت به معنی نگهداری است و حضانت فرزند یعنی نگهداری از فرزند. باید بدانید که حضانت با قیومیت فرق دارد. حضانت به هیچ عنوان با مسائل و امور مالی مربوط به فرزندان ارتباطی ندارد و فقط به معنی مراقبت است.

حق حضانت فرزند بعد از فوت پدر

بعد از فوت پدر حق حضانت فرزند با مادر است. اما در صورتی که پدربزرگ پدری او در قید حیات باشد این فرد فقط می‌تواند فرزند را از نظر مالی حمایت کند. اما به طور کلی نگهداری و مراقبت از فرزند بر عهده مادر او است و پدربزرگ پدری نمی‌تواند این حق را از مادر سلب کند. اما فقط در یک صورت می‌تواند این کار را انجام دهد. اگر پدربزرگ بتواند بی لیاقتی مادر در نگهداری از فرزند را به اثبات برساند و مدارک مهمی را نیز در این رابطه به دادگاه ارائه دهد می‌تواند حضانت فرزند را از مادر سلب کند. بی لیاقتی مادر می‌تواند با توجه به مواردی از قبیل اعتیاد مادر، بی اخلاقی و فساد و فحشا و… می‌تواند از طریق پدر بزرگ ثابت شود.

حضانت فرزند در صورت طلاق والدین

باید توجه داشته باشید که فرزند ورای جنسیتی که دارد تا سن 7 سالگی باید نزد مادر زندگی کند. به این معنی که تا 7 سالگی حضانت فرزند بر عهده مادر است. زیرا تا این سن کودک نیاز به نوازش و محبت مادری و مراقبت‌های مادرانه دارد. اما بعد از این سن حضانت او بر عهده پدر است. مگر این که پدر و مادر با هم توافق کنند که بعد از 7 سالگی نیز مادر از فرزند مراقبت کند. در این صورت کودک می‌تواند باقی عمر خود را نیز نزد مادر سپری کند.

اعتیاد و حضانت

توجه داشته باشید که اگر هر کدام از والدین دچار اعتیاد باشند طرف دیگر می‌تواند حضانت فرزند را از او سلب کند. این اعتیاد می‌تواند به مواد مخدر، قمار یا الکل باشد. به هر حال می‌تواند آسیب‌های بد و ناخوشایندی را بر روی فرزند بر جای بگذارد. به همین دلیل اگر طرفین بتوانند اعتیاد طرف مقابل خودشان را ثابت کنند می‌توانند حضانت را نیز بر عهده بگیرند. زیرا یکی از شرایط مهم و لازم برای دریافت حضانت فرزندان توسط پدر و مادر عدم اعتیاد آن‌ها است.

بیماری روانی و حضانت

پدر و مادرهایی که در شرف جدایی و طلاق هستند اگر قصد دارند که حضانت فرزندان خود را بر عهده بگیرند باید از سوی پزشک قانونی یک گواهی مبنی بر عدم مبتلا به بیماری‌های روانی را دریافت کنند. این گواهی باید به دادگاه ارائه شود. در صورتی که هر کدام از والدین مبتلا به بیماری‌های روحی و روانی حاد باشند صلاحیت نگهداری از فرزندان را ندارند. زیرا ممکن است که صدمه‌های جسمی و روحی به آن‌ها وارد شود. از این رو تحت این شرایط است که دادگاه خانواده تصمیم می‌گیرد فرزندان را به زوج یا زوجه‌ای که عدم ابتلای آن‌ها به این بیماری‌ها ثابت شده است برای نگهداری و مراقبت واگذار کند.

ضرب و جرح و حضانت

ممکن است که یکی از زوجین فرزندان خود را مورد ضرب و جرح قرار دهد. در این صورت هرگز صلاحیت این را ندارد که از فرزندان نگهداری کند. این موضوع در دادگاه خانواده به طور دقیق مورد بررسی قرار می‌گیرد. قاضی ترجیح می‌دهد بنا بر صلاحدید خود فرزندان را به یکی از طرفینی که رفتار مسالمت آمیز و بدون ضرب و جرح با فرزندان دارد واگذار کند. این موضوع در دادگاه اهمیت زیادی دارد و به دقت توسط قاضی مورد ملاحظه قرار می‌گیرد.

حضانت در برابر مهریه

برخی از اوقات زن قصد جدایی از همسر خود را دارد. اما به دنبال دریافت حضانت فرزندان خود نیز است و پدر هم در این باره پافشاری می‌کند تا حضانت را از مادر سلب کند. در این مواقع وکیل می‌تواند راهکارهای خاصی را به موکل خود که مادر است ارائه دهد. زن می‌تواند مهریه خود را ببخشد و در قبال این بخشش فرزندان خود را به سرپرستی بگیرد. بسیاری از مادرانی که قصد حضانت فرزندان خود را دارند این موضوع را مدنظر قرار می‌دهند و در پایان جلسه‌های دادگاه این پیشنهاد را به پدر عنوان می‌کنند. در بسیاری از مواقع مردها این پیشنهاد را می‌پذیرند تا از پرداخت مهریه به همسر ممانعت کنند و این وسیله‌ای می‌شود تا مادر بتواند حضانت فرزندان خود را دریافت کند.

نفقه و حضانت

زمانی که حضانت فرزندان به زن داده می‌شود مرد و زن با هم در رابطه با خرجی و نفقه فرزندان خود به توافق می‌رسند. در بسیاری از مواقع پدر حضانت را به زن می‌دهد و به پرداخت نفقه به بچه‌ها نیز اقدام می‌کند. این موضوع در جلسه‌های دادگاه که در رابطه با حضانت فرزندان برقرار می‌شود عنوان می‌شود. قاضی می‌کوشد که نظریه‌های طرفین را در تعیین نفقه دخالت دهد.

به این صورت است که قاضی دادگاه مشخص می‌کند که نفقه به چه میزان و چگونه باید به بچه‌ها ارائه شود. این موضوع برای پیشرفت زندگی فرزندان اهمیت زیادی دارد و به همین دلیل هم است که قضات در جلسه‌های مختلف دادگاه خانواده آن را به طور دقیق مورد بررسی قرار می‌دهند تا به این صورت نفقه فرزندان را مشخص کنند.

جمع بندی

به طور کلی حضانت فرزندان می‌تواند یکی از موارد بحث برانگیز در دادگاه‌های خانواده به‌شمار رود. زیرا بسیاری از اوقات پدر و مادرها نمی‌توانند در این باره تصمیم درستی را اتخاذ کنند. در نهایت کار به دادگاه می‌کشد و قاضی باید تعیین کننده سرپرست فرزندان باشد. قاضی این کار را پس از سنجش شرایط پدر و مادر انجام می‌دهد. هر کدام از این زوجین که شرایط بهتری برای نگهداری از فرزندان خود را داشته باشند به صلاحدید قاضی انتخاب می‌شوند. به این صورت است که حضانت بچه‌ها در دادگاه به راحتی مشخص می‌شود و به این طریق به اطلاع زوجین می‌رسد. هلدینگ ثبتی و حقوقی آفریقا به داشتن مشاوران خبره و ماهر به شما در این خدمات کمک شایانی می‌کند. برای تنظیم وقت مشاوره با کارشناسان ما با شماره 42595 021 تماس بگیرید و از خدمات ما بهره‌مند شوید.

به این مطلب امتیاز دهید