وقوع جرائم رایانهای به دلیل گسترش تکنولوژی در سراسر دنیا از جمله کشور ایران گسترش پیدا کرده است. این جرائم انواع مختلفی دارد که توصیه میشود حتماً از آن اطلاع داشته باشید زیرا طبق قانونی که وضع شده است چنانچه مرتکب جرم رایانهای شوید، مجازاتهایی در انتظارتان خواهد بود.
جرائم رایانهای چیست؟
اگر برای شما هم سوال پیش آمده که جرائم رایانهای چیست؟ باید توجه داشته باشید که امروزه این حوزه از جرائم به عنوان جرائم پرچالش شناخته میشود و زمانی که مجرم از اطلاعات شخصی افراد در فضای مجازی سوء استفاده کند و یا به کلاهبرداری و سرقت از طریق موبایل و کامپیوتر بپردازد این جرائم رخ میدهد.
بررسی انواع جرایم رایانهای
در بررسی مصادیق جرائم رایانهای به بررسی انواع این جرمها میپردازیم که میتوان گفت این جرائم در سه دسته خرابکاری، جاسوسی و کلاهبرداری رایانهای دسته بندی میشوند. حال از جمله مهمترین انواع این جرائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دسترسی غیر مجاز و جاسوسی اطلاعات مخابراتی محرمانه
- سرقت نرمافزار و سرقت خدمات
- جعل رایانهای
- جرائم مرتبط با عفت و اخلاق عمومی
- دسترسی غیر مجاز به حیثیت و نشر اکاذیب
- انتشار محتویات مبتذل
- توهین به مقدسات مذهبی در فضای مجازی
- مزاحمت اینترنتی
- و غیره
مجازات این جرایم چیست؟
در خصوص مجازات جرائم رایانهای باید دقت کنید چنانچه افراد مرتکب جرم رایانهای شوند باید در چارچوب قوانین متحمل مجازات شوند. تعدادی از مهمترین این قوانین به شرح زیر است:
مجازات دسترسی به داده های مخابرات
طبق قوانینی که برای این موضوع وضع شده است مثلا چنانچه افراد به دادههای مخابراتی به صورت غیر مجاز دسترسی پیدا کنند به ۹۱ روز تا یک سال حبس محکوم شده و باید از ۵ تا ۲۰ میلیون ریال بپردازند.
گاهی ممکن است هر دو مورد وضع شود و گاهی تنها یکی از دو مجازات برای متهم در نظر گرفته خواهد شد. همچنین اگر فردی از طریق رایانه مرتکب کلاهبرداری شود محکوم به حبس از ۱ تا ۵ سال و یا جزای نقدی خواهد شد.
مجازات انتشار تصاویر مستحجن
علاوه بر آنچه گفته شد انتشار محتویات مستهجن رایانهای برای افراد، ۹۱ روز تا دو سال حبس و جزایی نقدی ۵ تا ۴۰ میلیون ریال دارد.
از طرفی باید بدانید طبق این قانون تحریف و تغییر فیلم، تصویر و صوت شخص دیگری با استفاده از سامانههای مخابراتی و رایانهای که موجب هتک حیثیت فرد شود ۹۱ روز الی دو سال حبس و جزای نقدی ۵ تا ۴۰ میلیون ریال خواهد داشت.
انتشار تصاویر و فیلم خصوصی و خانوادگی افراد بدون رضایت او نیز پیگرد قانونی دارد و همین مجازات در نظر گرفته شده است.
جرائم قابل گذشت رایانهای
در یک دسته بندی کلی جرائم رایانهای را میتوان به دو دسته جرائم قابل گذشت و جرائم غیرقابل گذشت تقسیم کرد. جرائم قابل گذشت به آن دسته از جرایمی گفته میشود که پس از شکایت شاکی و تحقیقات ابتدایی، شاکی اعلام رضایت و گذشت کرده و پرونده کیفری مربوطه مختومه میگردد.
از جمله این جرائم میتوان به مزاحمتهای تلگرامی و اینستاگرامی اشاره کرد. همچنین ارسال پیامهای توهین آمیز و ارسال پیامهای حاوی الفاظ رکیک در تلگرام، اینستاگرام واتساپ و غیره جزء جرایم قابل گذشت است که چنانچه شاکی اعلام رضایت کند پرونده کیفری مختومه خواهد شد و دیگر جرائم در دسته جرائم غیرقابل گذشت قرار میگیرد.
وکیل جرمهای رایانهای
یکی از موضوعهای مطرح وکالت در جامعه امروز، وکیل جرائم رایانهای یا سایبری بوده که اهمیت زیادی پیدا کرده است. وکلا با توجه به تجربهای که دارند بهترین راهکار را در زمان مواجه با مشکلات سایبری و رایانهای به شما ارائه خواهند داد.
این وکلا با درک و تشخیص درست زوایای دعاوی کمک زیادی به شما میکنند. با توجه به این موضوع در صورتی که شاکی یا مجرم بودید میتوانید با وکلای سایبری مشورت کرده و کمک بگیرید.
نحوه رسیدگی به جرائم رایانهای
اولین مرحله از روند رسیدگی به جرایم سایبری تشکیل پرونده کیفری با عنوان شکایت از مجرم در خصوص این جرائم است. برای این منظور باید شکواییه به درستی تنظیم شده و در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت گردد. پس از این، شاکی میتواند با کمک وکیل جرایم سایبری در خصوص تنظیم طرح دعوا و شکایت اقدام کند تا رسیدگی به این جرایم بهتر انجام گیرد.
رسیدگی به جرائم سایبری در پلیس فتا
اولین مرحله از رسیدگی به جرایم رایانهای توسط پلیس فتا انجام خواهد شد به طوری که پس از ثبت شکایت در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، پرونده کیفری به شعبه دادپرسی ارجاع داده میشود.
پس از این، پرونده به پلیس فتا مرجوع میشود تا تحقیقات لازم را انجام دهد. پاسخ این تحقیقات به صورت محکمه ارسال میگردد. در اینجا توصیه میشود از وکیل مجرب برای طی کردن این مراحل کمک بگیرید.
رسیدگی به جرائم رایانهای در دادسرا
مرحله بعدی رسیدگی به جرایم سایبری در دادسرا است و بعد از اینکه پلیس فتا پاسخ پرسشهای لازم را ارائه داد و دستورات مقام قضایی را انجام داد پرونده جهت دیگر بررسیها به دادسرا ارجاع داده میشود.
پرونده توسط بازپرس یا دادیار مورد بررسی قرار میگیرد و اگر فرد متهم شناخته شود، ایشان برای محکمه فراخوانده میشود.
رسیدگی به جرائم سایبری در دادگاه
مرحله بعدی رسیدگی به جرایم رایانهای در دادگاه است و پس از ثبت پرونده در شعبه دادگاه کیفری ۲ برای رسیدگی و حضور دو طرف وقتی تعیین خواهد شد. قاضی تحقیقات لازم را انجام داده و بعد از رسیدگیهای لازم، رای خود را صادر خواهد کرد.
تجدید نظر در حکم جرائم سایبری
اگر برای شما هم سوال پیش آمده که آیا اعتراض به حکم جرایم رایانهای امکانپذیر است یا خیر باید توجه کنید هر کدام از طرفین که رای را به ضرر خود ببینند میتوانند نسبت به آن رای اعتراض کنند. پس از این دادگاه اعتراض وارد شده را مورد بررسی قرار خواهد داد و در صورت صلاح دید، دادگاه تجدید نظر برگزار خواهد شد.
مجازات جرمهای رایانهای و امنیت جامعه
جرائم رایانهای جزء آن دسته از جرایمی است که امروزه با پیشرفت تکنولوژی بسیار در جوامع رخ میدهد. این جرائم در دستههای مختلف قرار میگیرد و هر کدام از آنها طبق قوانینی که وضع شده است مجازاتهایی خواهند داشت. برای سیر بهتر و سریعتر اینگونه پروندهها همواره پیشنهاد میشود از وکلای باتجربه کمک بگیرید.
در همین راستا هلدینگ افریقا با سالها تجربه و در اختیار داشتن وکلای حاذق میتواند گام موثری را در پیشگیری و مجازات انواع جرمهای رایانهای بردارد. برای اطلاعات بیشتر در این خصوص میتوانید با کارشناسان ما ارتباط برقرار نموده و در این زمینه مشورت نمایید.