ثبت شرکت چیست و افراد چه زمانی نیازمند اقدام به ثبت شرکت هستند؟ برای شروع فعالیت تجاری به صورت قانونی، مجموعه ای از افراد حقیقی و یا حقوقی با مراجعه به سامانه ثبت شرکت ها اقدام به ثبت شرکت می نمایند. طی شدن این روال قانونی در مرجع ثبت شرکت ها طبق ماده 20 قانون تجارت، به موسسین و شرکا این امکان را می دهد تا به صورت قانونی در مالی، مالکیت مشترک ایجاد نمایند.
امروزه بسیاری از افراد مایل هستند تا در چهارچوبی مشخص از قوانین تعریف شده، برای دنبال کردن اهداف اقتصادی مشترک خود تلاش کنند. بهترین چهارچوب در دنیای امروز برای تعامل بین اعضا، تاسیس شرکت است.
بر اساس ماده 20 قانون تجارت، افراد می توانند طبق نیازها و باتوجه به شرایط اقتصادی خود، اقدام به تاسیس شرکت و شروع فعالیت تجاری نمایند. در ادامه به تفضیل تمامی انواع شرکت ها را بررسی می کنیم.
انتخاب نوع شرکت:
ثبت شرکت با مسئولیت محدود:
این نوع ثبت شرکت به دلایلی که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد بیشترین درصد انتخاب افراد و شرکای تجاری را به خود اختصاص داده است. شرکت با مسئولیت محدود حداقل با دو نفر عضو و با کمترین میزان دردسر قابل تاسیس است. همچنین میتوان گفت این نوع شرکت، بهترین و مناسبت ترین نوع برای انجام فعالیت های بازرگانی است. در زمان ثبت شرکت با مسئولیت محدود شما نیاز به واریز سرمایه به حساب را ندارید و میزان سرمایه تنها در اساسنامه شرکت اعلام می شود. از مهم ترین تفاوت های دیگر این است که شما اعضای هیئت مدیره را برای مدت زمان محدودی تعیین می نمایید و تمامی تغییرات طبق نظر تمام اعضا قابل انجام است.
ثبت شرکت سهامی عام:
شرکت سهامی عام مناسب برای کارخانه های بزرگ، صنایع و پروژه های عظیم عمرانی است. بخشی از سرمایه این نوع شرکت ها از طریق پذیره نویسی و بازار سهام بورس اوراق بهادار به عموم مردم واگذار می شود و موسسین و شرکا از نظر قانونی نمی توانند تمام سهام شرکت را در اختیار داشته باشند. در نتیجه این موضوع، سازمان بورس شرکت هایی را انتخاب می کند که دارای سرمایه و اعتبار بسیاری هستند. در این نوع شرکت ها حداقل افراد مورد نیاز برای تاسیس شرکت، پنج نفر می باشد. موسسین شرکت باید حداقل 20 درصد از سرمایه را تعهد و میزان 35 درصد از مبلغ متعهد شده را در حسابی به نام شرکت در حال تاسیس در بانک سپرده گذاری نمایند.
ثبت شرکت سهامی خاص:
این نوع شرکت ها نسبت به شرکت هایی با مسئولیت محدود، وجه قانونی بهتری دارند و از نظر محبوبیت بین فعالان اقتصادی در رتبه دوم قرار دارد. برای ثبت این نوع شرکت، نیاز به وجود حداقل پنج عضو می باشد که سه نفر از آن ها به عنوان سهامدار و دو نفر به عنوان بازرس تعیین می شوند. شرکت سهامی خاص مناسب مزایدات و مناقصات است. همچنین باید 35 درصد از سرمایه نقدی ثبتی این نوع شرکت، به حسابی به نام آن در بانک واریز گردد. از تفاوت های عمده دیگر این نوع شرکت میتوان به محدود بودن مسئولیت اعضا اشاره کرد. در شرکت های سهامی خاص، حداکثر زمانی که مدیران می توانند منصوب شوند دو سال خواهد بود و پس از آن با برگزاری مجمع عمومی اعضا، مدت مدیریت افراد تمدید و یا شخص دیگری جایگزین می شود.
موسسه غیرانتفاعی( غیرتجاری):
اگر در فعالیت شرکا، امور غیرتجاری رخ می دهد، افراد می توانند اقدام به ثبت این نوع موسسه نمایند. این نوع موسسه، شامل دو دسته بندی می باشد. گروه اول شامل فعالیت هایی می شود که اهداف اصلی اعضا، جذب منافع مالی و تقسیم سود نیست، مانند تاسیس موسسه خیریه. در گروه دوم موسسه های غیر تجاری، شرکا سود حاصل از فعالیت ها را بین اعضا تقسیم می کنند، مانند موسسه های علمی آموزشی فنی، موسسات زبان، موسسات حقوقی. حداقل تعداد افراد مورد نیاز برای ثبت این نوع موسسه، دو نفر می باشد و نیازی به واریز مبلغ در حساب بانکی وجود ندارد. مهم ترین تفاوت ثبت این نوع موسسه ها با دیگر شرکت ها در ارائه گواهی عدم سوپیشینه کیفری می باشد.
ثبت شرکت بازرگانی:
ثبت شرکت بازرگانی بهترین بستر، متناسب با فعالیت های بازرگانان در امور تجارت کالا و واردات و صادرات است. ثبت این نوع شرکت در قالب شرکت با مسئولیت محدود و یا شرکت سهامی خاص توصیه می شود. همچنین قابل توجه است که ثبت شرکت بازرگانی نیاز به اخذ مجوز برای ثبت یا فعالیت های آتی آن شرکت ندارد.
ثبت شرکت دانش بنیان:
افرادی که دارای اختراعات و ابدعات رسمی و ثبت شده هستند می توانند برای ثبت شرکت دانش بنیان اقدام نمایند. این نوع شرکت ها دانش محور بوده و به صورت شرکت سهامی خاص، شرکت با مسئولیت محدود و یا موسسه قابل ثبت می باشند.
ثبت شرکت تضامنی:
شرکت های تضامنی محبوبیت زیادی بین افراد ندارد، چرا که موارد محدودی از موضوعات وجود دارد که بتوان با آن ها این نوع شرکت را به ثبت رساند. برای ثبت این نوع شرکت حداقل دو نفر مورد نیاز است و نکته جالب توجه این است که حداقل اسم یکی از افراد باید در نام شرکت وجود داشته باشد و یا از عبارت هایی مانند “و شرکا” استفاده شود. در این نوع شرکت ها، زمان محدودی برای انتصاب مدیران وجود ندارد و بیشتر مناسب فعالیت صرافی ها می باشد. نکته مهم دیگر مسئولیت بسیار بالا شرکا است. بدین صورت که هر یک از اعضا، به صورت شخصی و تضامنی در صورت کافی نبودن دارایی های شرکت، مسئول پرداخت بدهی های شرکت هستند.
ثبت شرکت تعاونی:
شرکت های تعاونی پس از شرکت های با مسئولیت محدود و سهامی خاص، در رتبه سوم محبوبیت قرار دارند. با وجود روندهای گاها پیچیدهی قانونی، این نوع شرکت برای انجام فعالیت هایی نظیر اتحادیه های روستایی، کشاورزی و مجامع شهری با وجود حداقل هفت عضو حاضر در اساسنامه بسیار مناسب است. نکته مهم برای ثبت شرکت تعاونی، اخذ مجوز از اداره تعاون شهر محل درخواست است. همچنین به منظور تاسیس، اولین اساسنامه باید به تصویب کلیه اعضا در مجمع عمومی برسد و هیئت مدیران نیز طی روند و تشریفات تعیین گردند.
ثبت شرکت نسبی:
شرکت نسبی با حداقل دو عضو قابل تاسیس می باشد. همانند شرکت های تضامنی، این نوع شرکت نیز باید دارای نامی خاص باشد. متناسب با فعالیت اقتصادی، افراد با تاسیس این نوع شرکت همزمان از مزیت های شرکت با مسئولیت محدود و شرکت تضامنی بهره می برند. با این تفاوت که در شرکت نسبی میزان مسئولیت شرکا در پرداخت بدهی ها به میزان دارایی ها و سرمایه شرکت است.
مدارک لازم برای ثبت شرکت:
پس از اینکه با انواع شرکت و ثبت آن ها آشنا شدیم، مروری بر مدارک مورد نیاز می کنیم تا روند ثبت و اقدامات قانونی در هر مرحله روشن تر شود.
مدارک مورد نیاز شما شامل دو دسته می باشد. مدارک عمومی مانند اسناد هویتی و مدارک اختصاصی مانند مجوزهای تعاونی.
به صورت کلی ثبت شرکت نیازمند ارائه مدارک زیر است:
- مدارک شناسایی شامل کارت ملی و شناسنامه تمام اعضا و شرکا: این مدارک مهم ترین اسناد هویتی اعضا هستند و ارائه آن ها ضروری است. لازم به توضیح است که ارائه کارت پایان خدمت و مدرک تحصیلی ضروری نیست مگر در مواقعی که به صورت اختصاصی اقدام به ثبت نوع خاصی از شرکت داشته باشید.
- ارائه تقاضانامه: به منظور دریافت اظهار نامه تنظیم یک تقاضانامه الزامی می باشد. تمامی مراحل ثبت شرکت شما طبق این اظهارات انجام می شود.
- ارائه اساسنامه: همانطور که بالاتر در توضیح انواع شرکت بیان کردیم، ستون اصلی شرکت های سهامی خاص، سهامی عام و تعاونی ها، اساسنامه است. نام اعضا، روابط و مناسبات، محدوده اختیارات هر عضو، قوانین درون سازمانی، روندهای تقسیم سود و زیان و کلیه مسائل و امورات شرکت ها در اساسنامه قید می شود. اساسنامه باید به امضای تمامی شرکا و اعضای شرکت برسد و اعمال هرگونه تصمیم جدید و تغییرات، منوط به موافقت اکثریت اعضا در مجمع عمومی می باشد.
- ارائه شرکت نامه: ستون اصلی شرکت های با مسئولیت محدود، تضامنی و نسبی، شرکت نامه است. به مانند اساسنامه، این سند نیز برای ثبت این نوع شرکت ها ضروری بوده و تمامی اطلاعات و داده های مربوط به شرکا و مدیران، محل شرکت و دیگر ملاحظات قانونی در آن درج و به تصویب و امضای کلیه اعضا می رسد.
- صورت جلسه هیئت مدیره: هنگامی که صورتجلسه تنظیم می گردد خلاصه ای از تصمیم های اتخاذ شده و مذاکرات حداقل نیمی از اعضا به ثبت و تصویب آنان می رسد.
- اقرارنامه: اقرارنامه یک بند از متن صورت جلسه است که اشاره به عدم سوپیشنیه اعضا و دیگر ممنوعات مندرج در قانون دارد.
- گواهی تامین سرمایه شرکت: به منظور دریافت این گواهی از بانک، باید سرمایه اعلام شده از سوی اعضا با مبلغ سپرده گذاری شده در بانک مطابقت داشته باشد.
- تقویم نامه: تقویم نامه سندی است که به موجب آن آورده های غیرنقدی شرکا و اعضای شرکت توسط کارشناسان دادگستری قیمت گذاری می شود.
- انواع مجوزهای مورد نیاز: به منظور ثبت شرکت هایی از نوع تعاونی یا انواع دیگر، برای شروع قانونی برخی از فعالیت ها شما نیازمند دریافت مجوز از سوی نهادهای ذی صلاح هستید. مانند جواز کسب، جواز تاسیس، پروانه بهره برداری، پروانه ساخت و ..
- کارت بازرگانی: برای ثبت شرکت در زمینه بازرگانی و انجام فعالیت های اقتصادی نظیر واردات و صادرات کالا، ارائه کارت بازرگانی ضروری می باشد.
- وکالت نامه: اگر هر یک از اعضا، دارای وکیل یا قیم قانونی هستند، برای انجام اقدامات قانونی در امور ثبت شرکت، وجود وکالت نامه الزامی می باشد.
- آگهی روزنامه رسمی: کلیه آگهی های حقوقی در کشور باید در یک مرجع قانونی تحت عنوان سند دولتی به انتشار برسد. روزنامه رسمی مستقیما تحت نظارت قوه قضاییه فعالیت می کند. هدف از این آگهی، اعلام آغاز فعالیت یک شرکت و هرگونه تغییرات مرتبط با آن است.
- آگهی روزنامه کثیرالانتشار: شرکت ثبت شده با شناسه ملی جهت اطلاع عموم افراد، آگهی شروع فعالیت و آغاز به کار خود را در روزنامه به انتشار می رساند.
- انتخاب اسم دارای حداقل سه سیلاب یا کلمه: اسم شرکت باید دارای سه کلمه معنی دار باشد که این کلمات اسم عام نباشند. اسامی پیشنهادی نباید تکراری، غیرفارسی، معادل نام افراد مشهور، اعداد و تهی از معنی باشند. امکان واگذاری نام شرکت به دیگران وجود ندارد.
- ثبت نام در سامانه ثنا و دریافت کد ثنا برای تمام اعضا هیئت مدیره: این قانون به تازگی تصویب و لازم الاجرا می باشد.
- دریافت تاییدیه کدپستی و اعلام آدرس و محل شرکت دارای کدپستی
- تعیین حق امضا، سمت و سهام هر یک از اعضا
- ارائه فیش بانکی: همانطور که در قسمت ثبت انواع شرکت توضیح دادیم، برای برخی از موارد نیاز به دریافت
- در صورت نیاز به مشاوره؛ همین حالا با 42595-021 تماس بگیرید؛ ثبت آفریقا در کنار شماست
سخن پایانی
در انتها بار دیگر به اهمیت و جایگاه ویژه ثبت شرکت اشاره می کنیم. تاسیس یک شرکت و ایجاد یک وجهه قانونی برای تمامی فعالیت های اقتصادی، ارزش های مادی و معنوی بسیاری به همراه دارد. از جمله مهم ترین این مزیت ها این است که کلیه سوابق در فعالیت های تجاری، اقتصادی و تولیدی به طور کاملا رسمی و قانونی ثبت می شود. همین موضوع موجب افزایش اعتبار روز افزون برای شما شده و همچنین افراد به همکاری با شرکت های ثبت شده ترغیب می شوند.
ثبت شرکت زمینه ساز گسترش فعالیت و تلاش های شما برای کسب درآمد بیشتر است. به علاوه، با حمایت های دولت و نهادها امکان بهره مندی از تسهیلات و اعتبارات بانکی نیز فراهم می شود.