وصیت یکی از مفاهیم مهم حقوقی است که در دین اسلام و سایر ادیان نیز به آن اشاره شده است. وصیت به معنای تصمیم‌گیری در مورد اموال و امور فردی برای زمان پس از مرگ شخص است. این عمل به فرد اجازه می‌دهد تا پس از مرگ خود، تکلیف دارایی‌ها، بدهی‌ها و تعهدات خود را روشن کند و از بروز اختلافات مالی میان ورثه جلوگیری کند. در حقوق اسلامی و مدنی ایران، وصیت به‌عنوان یک عمل حقوقی شناخته می‌شود که بر اساس شرایط خاصی قابل انجام است. آشنایی با انواع وصیت، شرایط آن و نحوه تنظیم وصیت‌نامه، از جمله مباحثی است که در این مقاله مورد بررسی قرار می‌گیرد.

وصیت می‌تواند به‌ویژه در مواردی که برای تنظیم ارث و ترکه مشکلاتی پیش می‌آید، راهگشا باشد و از بروز اختلافات حقوقی جلوگیری کند. در این مقاله اختصاصی از ثبت 24 قصد داریم به تعریف وصیت، انواع آن و نحوه تنظیم وصیت‌نامه‌ها طبق قوانین مدنی بپردازیم. در مواردی که بر سر اجرای وصیت‌نامه یا تقسیم ارث اختلاف به وجود آید، مراجعه به وکیل خانواده می‌تواند راه‌حلی مؤثر باشد.

وصیت چیست؟

در تعریف عام می توانیم بگوییم وصیت یک سفارش لسانی یا مکتوب در مورد تصمیم گیری برای اموال و باقی امورات مربوط به فردی برای زمان پس از مرگ اوست. برای وصیت شرایطی نیز در نظر گرفته شده است، مثل حضور شهود و صحت کامل عقلی. یکی از موضوعات مهم حقوقی در اسلام که توصیه به انجام آن بسیار است، وصیت می باشد. وصیت می تواند مشکلاتی مانند تقسیم ارث و ترکه میان ورثه، تسویه بدهی ها و انجام تعهدات را تسهیل کند. آثار حقوقی و اختلافات مالی در دادگاه امروزه پس از مرگ متوفی به وفور مشاهده می شود. در نتیجه بهتر است افراد با وصیت و احکام و اقسام مرتبط با آن آشنایی داشته باشند. جالب است بدانید سابقه تاریخی وصیت کردن تنها محدود به زمان صدر اسلام و توصیه خداوند در کتاب مقدس مسلمان، قرآن، نیست. در تورات و انجیل نیز عباراتی مشتمل بر وصیت کردن وجود دارد. همچنین داریوش اول که دارای مذهب زرتشتی بوده است وصایایی را از خود به جا گذاشته است.

هر شخصی تا زمانی که در قید حیات است می تواند هر تصرفی در مال و اموال خود داشته باشد، اما پس از رخ دادن مرگ، از راه وصیت کردن می تواند تنها برای یک سوم اموال خود تصمیم گیری نماید و تعیین تکلیف دو سوم باقیمانده طبق وصیت منوط به رضایت تمامی ورثه است. وصیت یک عمل حقوقی است و این نکته حائز اهمیت است که اثر اجرایی وصیت تنها پس از فوت فرد امکان پذیر می باشد.

برای روشن تر شدن موضوع وصیت لازم است در ابتدا ارکان وصیت را بدانیم. در اصطلاح حقوقی شخصی که وصیت می کند موصی، شخصی که وصیت به نفع او انجام شده است موصی له و مورد وصیت موصی به نامیده می شود.

انواع وصیت

بر اساس ماده 825 قانون مدنی وصیت دو نوع است. تعریف و احکام هر یک را در ادامه شرح می دهیم.

 

 

قوانین وصیت نامه

وصیت نامه باید حتما به صورت مکتوب باشد تا دادگاه بتواند به آن استناد کند. شهادت دادن و یا اعلام وصیت به صورت شفاهی وجهه قانونی ندارد. طبق پیش بینی های قانون حسبی وصیت نامه بر سه قسم است که در ادامه به شرح آن ها می پردازیم.

وصیت در شرایط غیرمعمول

گاهی ممکن است در موارد غیر طبیعی مانند جنگ و یا شرایطی که در آن ممکن است مرگ فوری و نابهنگام رخ دهد، امکان تنظیم وصیت طبق ضوابط و مقررات قانونی وجود نداشته باشد. بنابراین اگر شخصی ملزم به تنظیم وصیت نامه است بر اساس ماده 273 قانون امور حسبی در کشور، برای شرایط غیرمعمول چهار نوع وصیت پیش بینی شده است که شامل موارد زیر است:

در این نوع وصیت نامه با پایان یافتن زمان اضطراری، اعتبار وصیت نامه نیز سلب می شود و در مدت یک ماه از تاریخ رفع شرایط فوق العاده از بین خواهد رفت و شخص می بایست به یکی از روش های قانونی که در بالا ذکر شد، نسبت به تنظیم وصیت نامه خود اقدام کند.

نکات وصیت در قانون مدنی

بر اساس ماده 869 قانون مدنی در کشور، مواردی وجود دارد که باید قبل از تقسیم ارث و ترکه از مال شخص برداشت شوند. این حقوق و دیون عبارتند از:

همچنین از ارث محروم کردن وارثی بر اساس ماده 837 قانون مدنی در وصیت نافذ نیست و این عبارت مبنای قانونی و حقوقی ندارد.

نتیجه گیری

در نتیجه، وصیت یک ابزار حقوقی مهم است که به فرد اجازه می‌دهد تا پس از مرگ خود، تکلیف دارایی‌ها و تعهدات خود را مشخص کرده و از بروز اختلافات حقوقی میان ورثه جلوگیری کند. آشنایی با انواع وصیت، شرایط قانونی آن و نحوه تنظیم وصیت‌نامه‌های مختلف می‌تواند به افراد کمک کند تا از مشکلات ارث و ترکه و مسائل مالی پس از فوت خود جلوگیری کنند.

 

به این مطلب امتیاز دهید